WLZ-verhalen

Een beetje met “vierkante” ogen klap ik mijn laptop dicht. Een beetje glimlachend bedenk ik me dat werken achter een laptop echt niets voor mij is. Even is prima maar geen 1,5 uur achter elkaar. Iets wat de laatste paar dagen wel voorkomt. Maar deze keer heb ik het er voor over.

Ik begon, een beetje naïef misschien, met het idee om wat verhalen te verzamelen voor mijn gesprek van aankomende donderdag (De WLZ, het gesprek en het minsterie van VWS). Gewoon een paar als illustratie van het feit dat ik niet de enige ben. Ik postte er wat over op Twitter, op Facebook en dankzij Nel Hofman van het Regionaal Autismenetwerk ZHZ ging mijn oproep verder het internet over.

Langzaam druppelde de verhalen binnen. Verhalen die lijken op de mijne, korte en lange verhalen. Maar uit elk mailtje blijkt de (bittere) noodzaak van het feit dat er een mogelijkheid moet zijn dat mensen met autisme maar zonder verstandelijke beperking terecht moeten kunnen in de WLZ.
Ik lees beantwoord elke mail. En elk verhaal verplaats ik, uiteraard met toestemming, naar een document waarin ik alle verhalen verzamel. Zodat ik dat daar achter kan laten.

Het kost me moeite. Mijn situatie is niet bepaald ideaal momenteel voor een actie als deze. Maar toch haal ik er ook een soort voldoening uit en houd ik in mijn achterhoofd waar ik het voor doe. En voor wie.

Ik had nooit verwacht dat ik 25 verhalen zou kunnen verzamelen. Bekend ben ik niet, ik vermoed dat een BN’er bij een soortgelijke oproep massa’s verhalen krijgt, en netwerken is geen talent van me. Als ik, als gewoon mens, er al 25 kan verzamelen hoe hoog is dan de nood? Hoog lijkt me.

Ik ben degene die hun verhaal wilden delen en het vertrouwen dat ze in mij stellen door hun verhaal te delen ontzettend dankbaar. Want alleen mijn verhaal en mijn woorden zijn niet voldoende.
Ondertussen puzzel ik verder en orden ik wat ik wil gaan verwoorden in het gesprek. Want ik hoop dat al deze verhalen iets positiefs kunnen veranderen in de zorg voor mensen met autisme.

Advertenties

9 gedachten over “WLZ-verhalen

 1. Anneke

  Heel veel succes Janneke.
  Begrijp zo goed hoeveel dit van je vraagt. Goed dat je dit doet.
  Zojuist naar je gemaild, misschien nu dus 26 verhalen?

  Fijn ook om je blog te volgen.

  Like

 2. Petra

  Ben benieuwd hoe het gaat lopen. Heb zojuist de kamerbrief mbt vooruitgang gelezen van dhr Blok…… toegang dus pas in 2021! mogelijk als het aan hem ligt. Toch wel schandalig als je al vanaf 2014 wacht…. waarom 7 jaar en waarom zolang doen over de uitvoering van het wetsvoorstel. Hopelijk kan dat sneller maar ik ben er bang voor. Daar zegt hij bij dat velen overgangsrecht hebben maar dit is niet waar. En degenen die geen overgangsrecht hebben omdat hun indicatie afliep zijn al 3 jaar aan het tobben met de gemeente. Hoe wordt je moedeloos 😦

  Like

  1. Iksimij Berichtauteur

   Ik las de brief ook. Alleen vind ik hem onduidelijk. In die zin dat het mij niet duidelijk is of dit gaat over alle mensen met een psychische beperking of alleen over degene die beschermd wonen. Ik ga eens kijken of ik dat duidelijk kan krijgen.

   Like

 3. Petra

  Misschien wel wat onduidelijk inderdaad. Dat wetsvoorstel is wel eerder klaar wat ik begreep, misschien dit jaar al. De uitvoering duurt langer en dan dat verhaal over mensen opleiden van het CIZ??. Eerder stelden ze bij het CIZ toch ook indicaties voor GGZ. Het moet zorgvuldig gebeuren zegt hij mbt beschermd wonen. Maarre toen ggzc naar de gemeente ging was er toch ook geen eis of extra opleiding aan de indicatiestellers/ambtenaren die aan de keukentafel zaten. En nu zou het CIZ geen expertise hebben en moeten er mensen 3 jaar lang worden opgeleid? Lijkt toch weer op uitstelgedrag van de staatsecretaris.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s